Thursday 8 January 2015

Florantine Cookies


hari tu pegi kedai jahit, nak menempah blaus. terselit le biskut ni kat atas rak

maak aih,,, lap peluh dengan harga dia. beli la sebekas lepas kempunan anak-anak. tapi memang bahan nak membuatnya pun mahal jadi tak de le rasa bengang sangat dengan harga biskut ni

tak bole jadi ni. kena buat sndiri, kebetulan semua kacang pun ada lebih buat roti sarang lebah hari tu

walaupun harga bahan mentah, jangan pulak bermimpi nak dapat biskut yang menimbun ya. tak akan dapat double size macam buat semperit maupun choc chip

untuk kudapan seisi keluarga ok la 



merujuk pada blog masam manis


200 gram badam keping
100 gram kuaci
20 gram bijan hitam

badam dan kuaci bakar dalam oven, suhu 160 darjah selama 5 minit. tujuan pembakaran ni untuk rangupkan kekacang ye



200 gram tepung florantine

kak ton pakai brand backaldrin. ada banyak kat kedai bakery. sepaket 500 gram ni harga dia RM14.50



guna patchmen saja ya. murah je kertas ni. segulung ni baru RM3.30. boleh guna banyak kali

kalau guna kertas minyak biasa, nanti lepas masak mesti melekat-lekat



masuk semua bahan dalam bekas. gaul rata sampai bersalut sempurna

masuk dalam loyang saiz 14x14 yang dah diletak patchmen paper. ratakan nipis

bakar dalam suhu 160 selama 10 minit. kalau tak cukup perang, tambah sikit lagi masa 



lepas keluar dari oven, terus potong ikut saiz yang korang nak. memang akan sikit melekit. bila dah sejuk nanti baru dia mengeras



taraaaa... kejap je dah keras

gembira anak dara kak ton, tak sabar-sabar nak ngap



yippieeee... kak ton adalah ibu yang gembira

sila makan ye anak-anak



6 comments:

  1. eleh, pisau biasa je. main agak2 je saiz
    tapi bila dah keras rasa begitu gmbira dengan bunyinya

    ReplyDelete
  2. mmg mahal sket benda ni..maklum lah sedap n bahan2 pun mahal kan..

    ReplyDelete
  3. memang harga biskut ni agak mahal kan..sye pon suka makan..tapi memang jarang la beli nye..hurmmm

    ReplyDelete
  4. Senang je rupanya buat biskut nih..kalo beli mmg mahal..kalo buat jimat sikit..
    tq ye kak ton

    ReplyDelete